Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Czw Mar 18, 2021 11:25 am Temat postu: Z I n po nowemu |
|
|
Czy jednostka organizacyjna wyśle przez system SJO Bestia podpisane elektronicznie spr Z i N czy spełni wymóg rozporządzenia o przesyłaniu elektronicznych, czy nadal musi E-puap wysłać aby było bez papieru. |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2021 9:42 am Temat postu: |
|
|
SJO Bestia nie będzie obsługiwać sprawozdań samorządowych osób prawnych. Do sporządzenia sprawozdań jednostkowych służą formularze Excel opublikowane na stronie MF. Będzie je można wczytywać do Bestii w JST za pomocą importu. |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2021 10:41 am Temat postu: |
|
|
Mam pytania do importów RB N,Z
1. czy należy te pliki wczytywać do bestii dla każdej instytucji czy można jedynie wypełnić zbiorcze na podstawie danych i wysłać?
2. po zaczytaniu sprawozdań z instytucji można zaakceptować je i zatwierdzić czy należy wtedy wzywać dyrektorów, aby podpisali je elektronicznie w bestii skoro pliki były już podpisane elektronicznie?
Dlaczego po zatwierdzeniu tych zaczytanych sprawozdań nie można ich odtwierdzać w sytuacji gdy sprawozdanie zbiorcze nie zostało wysłane?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2021 11:07 am Temat postu: |
|
|
Sprawozdania JOP:
czy sprawozdania np. dla biblioteki mają być utworzone w gałęzi Sprawozdania jednostkowe...jesli tak jak tego dokonać, czy jst zaciąga tylko zbiorcze sprawozdania do gałęzi Sprawozdania JOP ? |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2021 12:44 pm Temat postu: |
|
|
ogarniete |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2021 12:48 pm Temat postu: |
|
|
Jak? |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2021 1:46 pm Temat postu: |
|
|
należy:
w Administaracji otworzyć nową jednostkę np. biblioteka.
W Sprawozdaniach "uzupełnij sprawozdania", pojawi się biblioteka.
z pozycji Plik wybrać Import z pliku xmls i zaciągnąć sprawozdania z biblioteki (które jest np. zapisane na pulpicie w postaci excela).
Powodzenia |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2021 1:55 pm Temat postu: |
|
|
Nie pojawia mi się w uzupełnionych sprawozdaniach jednostka z osobowością prawną SPZOZ i Biblioteka.
Nie widzę też możliwości importu pliku XMLS, tylko XML. |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2021 2:34 pm Temat postu: |
|
|
przepraszam , ma być "Importuj dane z XLSM" |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2021 2:38 pm Temat postu: |
|
|
Udało się. Dziękuję.
Mam pytanie czy JOP - y muszą wysyłać tylko elektronicznie czy mogą dalej robić sprawozdania w formie papierowej, a plik wysłać dodatkowo? |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2021 2:53 pm Temat postu: |
|
|
TYLKO ELEKTRONICZNIE |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2021 2:56 pm Temat postu: |
|
|
Jeszcze jedno mnie nurtuje...bo jak już wgrałam sprawozdanie z biblioteki jako jednostkowe to tam nie ma podpisów, bo podpisy sa na osobnym dokumencie - xades- czy tak to zostawiam, zatwierdzam i drukuje sobie do swoich dokumentów ? |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2021 4:08 pm Temat postu: |
|
|
Anonymous napisał: |
TYLKO ELEKTRONICZNIE |
Proszę podać mi podstawę prawną, skąd to wynika że muszą do JST wysyłać tylko elektronicznie? |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2021 6:40 pm Temat postu: |
|
|
Par. 9 rozporzadzenia |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2021 8:04 pm Temat postu: |
|
|
Są wątpliwości co do Jop, według niektórych szkolących zarząd może określić sposób przekazania sprawozdań tylko dla jednostek budżetowych i zakładów, a Jop - y na zasadach ogólnych czyli elektronicznie |
|
Powrót do góry |
|
|
|